izvor: http://www.021.rs/

 

Tri od ukupno pet stubova novog Žeželjevog mosta praktično su završena.

 

Uporedo s tim teku i pripreme za izlivanje preostala dva, odnosno montaža čeličnih lukova, vizuelno gotovo identičnih sa onim betonskim koji su, gotovo četiri decenije, bili jedan od najprepoznatljivijih simbola Novog Sada.

 

(veza do foruma)

 

 

Ovako bi, u najkraćem, izgledao presek onoga što je, od aprila prošle godine kad su radovi praktično počeli, do danas, urađeno na jednom od svakako najvažnijih infrastrukturnih objekata, ne samo za Novi Sad.

{adsense}

- Reč je o dva obalna stuba na sremskoj i jednom na bačkoj obali - precizira Srećko Ugrica, u ime "Železnica Srbije", direktor projekta gradnje mosta. - Izliven je i temelj i za drugi obalni stub na bačkoj strani. U sve do sada urađeno ugradili smo oko 5.700 kubnih metara betona.

Od dva čelična luka koliko će ih most imati, jedan će biti dug 180 i visok 34, a drugi 220 i 47 metara.

 

- Istovremeno, na bačkoj strani se uređuje plato za montažu dužeg luka koja bi uskoro takođe trebalo da počne - dodaje Ugrica.

 

- Oba će, kad budu gotova, sa reke biti "lansirana" na stubove mosta. Mada to sa sigurnošću ne može da se tvrdi, ipak se nadamo da će sve to biti urađeno pre kraja ove godine, da bi do leta 2014. bili završeni i svi drugi radovi i most konačno otvoren za železnički i drumski saobraćaj.

 

Novi "Žeželj" biće dug 474, a širok 31 metar. Pored dva železnička koloseka, imaće i dve kolovozne staze za drumski saobraćaj, kao i dve pešačke staze. U njegove lukove biće ugrađeno blizu 11.000 tona čelika, a u stubove oko 9.000 kubnih metara betona i blizu 3.000 tona čelične armature.

 

Prema ugovoru sklopljenom sa "Azvijem", rok za završetak mosta je kraj ove godine, ali on, sasvim sigurno, neće biti ispoštovan, pošto se, zbog nedoumica oko glavnog projekta, u startu kasnilo čak osam meseci. Most, inače, treba da košta 45,3 miliona evra, a sufinansiraju ga EU (26,2 miliona), AP Vojvodina (12,7 miliona) i grad Novi Sad (6,3 miliona evra).

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru