preuzeto sa www.021.rs

ugovor_za_zezeljev_mostIzrada glavnog projekta za izgradnju novog Žeželjevog mosta tek je počela, iako je prilikom potpisivanja ugovora rečeno da će ovog proleća početi radovi na izgradnji mosta.

U "Železnicama Srbije" za Dnevnik najavljuju da će most biti izgrađen za 32 meseca, kao što je predviđeno ugovorom, a računanje vremena počinje od 10. marta, kada je počela izrada glavnog projekta. Za završetak tog dokumenta treba šest meseci, što znači da će biti gotov u septembru, a nakon tehničke kontrole od mesec dana već se završava građevinska sezona. Za maj su najavljena geološka istraživanja i geodetska snimanja, što znači da se ništa neće graditi ovog leta. Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer obećao je intenziviranje izgradnje da bi, kako je rekao, na kraju svoga mandata 2013. prešao preko novog mosta.

Od ostataka starog mosta biće korišćeni samo temelji centralnog rečnog stuba koji su izdržali bombardovanje. Novi most dug 440, a širok 25 metara, sa dva železnička koloseka, dve trake za drumski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze biće, praktično, vizuelna replika starog koji je, po projektu Branka Žeželja, izgrađen 1961. godine. Za razliku od njega, međutim, u samoj konstrukciji neće preovlađivati beton, već čelik.

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru