preuzeto sa www.blic.rs

NOVI SAD - Gradnja zgrade Rektorata novosadskog univerziteta biće nastavljena nakon pauze od 15 godina. Radovi na poluzavršenom objektu, koji godinama predstavlja gradsko ruglo, počeće u ponedeljak, a zgrada bi trebalo da bude konačno završena za 10 meseci. Zahvaljujući jučerašnjem potpisivanju tenderske dokumentacije, u Novom Sadu će početi i izgradnja tehnološkog parka, čija vrednost premašuje 20 miliona evra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Za završetak centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu namenjeno je pet i po miliona evra, a u ponedeljak će početi radovi na ovom zdanju – najavio je pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, dr Dragoslav Petrović. Simboličan početak radova najavljen je za 4. april u podne, a zgrada bi, prema Petrovićevim rečima, trebalo da bude gotova do kraja godine.

 {adsense}

Prema glavnom projektu koji je za centralnu zgradu univerziteta uradio Fakultet tehničkih nauka, nova zgrada prostiraće se na 4.300 kvadrata. U suterenu Rektorata trebalo bi da budu prostor za radionice, univerzitetski arhiv i garaže. Pored toga, tu bi bio i celokupan informacioni sistem.

Prizemlje je rezervisano za veliki amfiteatar, uz galerijski prostor, s bibliotekom i internet centrom, koji će raditi 24 sata, kao i prostorijama za Studentski parlament i Univerzitetski klub.


Na drugom spratu trebalo bi da bude Rektorat s radnim službama univerziteta, dok bi se treći sprat koristio za naučne centre pokrajinske administracije.


- Iz kredita Evropske investicione banke od 200 miliona evra koji je odobren Srbiji, prvi projekti biće realizovani upravo u Vojvodini. Pored Rektorata, od ovog novca biće finansirana i izgradnja prvog tehnološkog parka u Srbiji, u čiju će gradnju biti uloženo više od 20 miliona evra – najavio je Petrović.


Izgradnja naučno-tehnološkog parka Univerziteta u Novom Sadu najavljena je za početak jeseni, a prva faza radova trebalo bi da bude gotova do kraja 2012. godine.


- Upravo ste me zatekli u potpisivanju tenderske dokumentacije za tehnološki park tako da odgovorno tvrdim da će ti radovi početi pre no što je planirano – kaže Petrović.


Centralna zgrada budućeg naučnog parka, za koji je lokaciju i projekat obezbedio FTN, biće izgrađena na uglu Fruškogorske ulice i Bulevara cara Lazara, gde je trenutno bivša Tvornica mašinskih delova – TMD. Zgrada će se prostirati na više od 20.000 kvadrata, od kojih bi polovina trebalo da bude istraživački i obrazovni prostor FTN-a, dok je ostalih 50 odsto namenjeno firmama članicama budućeg NTP-a.

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru