izvor: http://www.dnevnik.rs/

 

Члан Градског већа Новог Сада задужен за буџет и финансије Живко Макарић изјавио је за “Дневник” да је прва транша обвезница у износу од 15 милиона евра наплаћена. Друга ће бити пуштена крајем јануара или почетком фебруара, а трећа у марту наредне године. Истакао је и да се Нови Сад емисијом дугорочних обвезница задужио по повољним условима.

 

Макарић је рекао да је Нови Сад  први град у Србији који ће значајне инфраструктурне пројекте финансирати издавањем дугорочних обвезница и да је град по основу те јавне набавке уштедео око 4,5 милиона евра.

{jcomments on}

 

Реч је о реализацији пројекта по којем град емитује дугорочне хартије од вредности у висини од 3,5 милијарде динара. „Уникредит” банка из Београда је покровитељ емисије обвезница, што значи да гарантују откуп целокупног износа. Услови за њихово емитовање били су да оне буду у динарима, са валутном клаузулом у еврима у једној или више серија, са роком доспећа од 12 година и грејс периодом од две године, у којем се плаћа само камата и са амортизационим планом са линеарном отплатом главнице за десет година.

Услов је и да камата буде фиксна, са номиналном каматном стопом максимално 6,20 одсто, односно са ефективном каматном стопом од 6,25 одсто и са трошковима издавања максимално до износа који, укључен у обрачун ефективне каматне стопе за задужење, исту увећава до износа најповољније понуде односно до 6,25 одсто. Иначе, град задржава право да смањи обим емисије обвезница за коју се ангажује.

 

Нови Сад намерава да новцем прикупљеним на овај начин финансира два капитална инфраструктурна пројекта - завршетак саобраћајнице Булевар Европе и изградњу 100 километара канализационе мреже у приградским насељима. Изградње канализационе мреже и Булевара Европе већ је почела. Пројекат изградње четврте фазе Булевара Европе, од Руменачког пута до аутопута Е-75, кошта око 2,3 милијарде динара, „ослободиће„ око 400 хектара неизграђеног земљишта, које би у будућности требало да се стави у промет и да за Нови Сад представља сигуран извор прихода у буџету.

 

Изградњом око 100 км канализационе мреже, за коју би требало да буде издвојено око 1,1 милијарди динара, око 80 одсто територије града са приградским насељима, требало би да добије канализацију, пре свега Сајлово, део Телепа, Адице и део Петроварадина, који имају великих проблема због подземних вода.

Љ. Натошевић
 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru