izvor: http://www.021.rs/

 

Nakon godina nebrige i praznih obećanja, vlasnici četiri trščare u Ulici Marka Kraljevića traže da se njihove ruinirane kuće skinu sa liste zaštićenih objekata kako bi mogli da ih poruše da im se ne bi sručile na glavu.

 

Prema njihovim rečima, vreme prolazi, i dok političari godinama pričaju o raznim etno-parkovima, kuće propadaju i urušavaju se.{jcomments on}

 

Kako za "Dnevnik" kaže diektor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Milan Ćeran, gradski urbanisti su na ovom prostoru predvideli izgradnju etno-parka, ali postoji procedura koja se mora ispoštovati kako bi gradnja bila započeta. On navodi da inicijativu da trščare više ne budu spomenici kulture još uvek nije video, ali će razmotriti njihove argumente.

 

Ovo rešenje je još početkom godine predložio poznati novosadski arhitekta Miroslav Krstonošić. Prema njegovim rečima, ideja o pretvaranju ovog prostora u etno kuću predstavlja zamazivanje očiju, jer je u pitanju investicija koja je u potpunosti neisplativa i neatraktivna za turiste.

"Šta to turisti ovde imaju da vide? Pa puna je Mađarska ovakvih kuća. Uložili bismo puno novca, a prave koristi nikad neće biti. Možda bi neko ovde snimio neki film, i to bi u principu bilo sve", rekao je tada Krstonošić.

 

Tri trščare u Kraljevića Marka dobile su status spomenika kulture još 1989. godine, a na jednoj od ovih kuća se u februaru obrušio krov. Gradski čelnici predvođeni predsednikom Skupštine grada Aleksandrom Jovanovićem održali su u maju okrugli sto u dvorištu jedne od ovih starinskih kuća, kada su obećali da će sudbina novosadskih trščara biti poznata za dve meseca, ali se do sada situacija nije pomerila sa mrtve tačke.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru