izvor: http://www.dnevnik.rs/

 

Према планској документацији, локација мањих ватрогасних станица је утврђена, али за централни пункт право место се још тражи, сазнаје „Дневник”.

 

Архитекта-планерка из „Урбанизма” Биљана Врбашки каже да је потребан један централни пункт где ће, поред људства, бити обезбеђен и одговарајући простор за сву механизцију, возила...

{jcomments on}

 

Најпре је понуђена локација уз Руменачки пут, али су предстаници Одељења за ванредне ситуације сматрали да је она сувише издвојена и да се не може на адекватан начин покрити подручје, објаснила је Врбашки.

 

- Издвојено је и место уз Футошки пут, преко пута ГСП-а, али према садашњој документацији простор је намењен за зеленило. Још увек није званично решено шта ће ватрогасци добити, али се разматра могућност градње ватрогасног комплекса на поменутом месту – каже Врбашки.

 

Објашњавајући проблем слободних простора у граду, још једна архитекта-планерка која ради на пројекту Биљана Павловић навела је да су тренутно одређени простори припадају Војсци Србије и “Железницама Србије” и да су преовори о преузимању дуготрајни. Она каже да је највећа слободна локација, од 2,3 хектара, управо та на раскрсници Футошког пута,  Сомборског булевара и Булевара кнеза Милоша, иза бензинске станице на крају Телепа. Међутим, проблем са овом локацијом је што би се изградњом ватрогасне станице изгубио велики део предвиђен за парк, а остаје нерешено питање саобраћајних излаза на Футошки пут, због пумпе и пословних објеката.

 

- Са саобраћајним инжењерима разматрамо како да обезбедимо тај брзи излаз на Футошки пут. Он нам је најважнији, јер води ка центру и Бистрици. То је важно за брзу интервенцију, која се мери у секундама, те се тражи адекватно решење - казала је Павловић.

Још један од проблема јесте и тај да је на парцелама предвиђена изградња зграда које би, ако би се простор издвојио за ватрогасце, прекопута добили станицу уместо парка, па се намена простора доводи у питање. Како је објашњено у „Урбанизму”, Комисија за планове донеће званичну одлуку када ова тачка буде на дневном реду.  

А. Јеринић

 

Предлог за ширење мреже

Уколико би ватрогасцима припао простор на крају Телепа на којем би изградили неопходни централни пункт, објекат у Улици Јована Суботића, који је тренутно „главни”, постао би још једна мања јединица.

Остале јединице би се налазиле на Мишелуку,  Булевару Европе и Клиси, а постоји и предлог да се изгради један пункт на Темеринском путу, речено нам је у  „Урбанизму”.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru