izvor: www.24sata.rs

Nadležni tvrde da Novi Sad neće dobiti još veće smetlište

Sadašnja gradska deponija u Novom Sadu tokom naredne godine biće rekonstruisana kako bi postala prva regionalna deponija u Srbiji, mesto gde će se odlagati smeće iz svih opština u Južnobačkom okrugu. Ona bi trebalo da bude gotova do 2013. godine.

 

PROJEKAT - Čelnici Novog Sada kažu da će to biti samo početak šireg projekta uklanjanja otpada u ovoj regiji, jer je plan da za oko pet godina na deponiju stiže samo 20 odsto smeća iz svih opština, a da se veći deo otpada reciklira ili spaljuje i tako proizvede i energiju.

Otvaranje regionalne deponije na mestu sadašnje gradske deponije prema rečima novosadskih čelnika ne znači da će se u Novom Sadu gomilati smeće iz grada i okolnih opština, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Žablja, Srbobrana, Temerina i Vrbasa. Članica gradskog veća zadužena za komunalnu oblast Gordana Pušić kaže da je predviđeno da se ide ka selekciji otpada, reciklaži i uništavanju smeća, pa će manje đubreta stizati na deponiju.

- Naša ideja je da pokušamo da deo otpada iskoristimo kao energent. Prve dve godine nakon formiranja deponije radićemo precizne analize i istraživanja kako bismo videli koja vrsta spalionice smeća može da se uradi kod nas, da li je isplativa i koji vid energije bi ona mogla da proizvodi: toplotnu ili struju - kaže Pušićeva.

Za sada, jedini koji koriste smeće za stvaranje energije jesu pogoni "Lafarž - BFC", gde se mesečno spali sto tona otpada. Za formiranje spalionice i za recikliranje neophodno je pre svega selektovati otpad pa će, najavljuje načelnica gradske uprave za komunalne poslove Lidija Tomaš, u opštinama biti postavljeni separatni kontejneri i pokrenuta edukacija.

- U Novom Sadu smo u većem delu grada postavili boksove za PET ambalažu i građani su već navikli da tu odlažu plastične flaše i drugu plastiku. Nastaviće se postavljanje dodatnih kontejnera za plastiku, a uskoro sledi i nabavka većeg kontingenta kontejnera za odlaganje papira - navodi Lidija Tomaš.

Novac izdvojen iz tri budžeta
BRIGA - Direktor JKP „Čistoća” i predsednik radne grupe koja radi na projektu regionalne deponije Dalibor Novaković kaže da Novosađani ne moraju da strahuju da će dobiti još veće smetlište. Za izgradnju deponije, napominju naši sagovornici, obezbeđena su sredstva iz tri budžeta: gradskog, pokrajinskog i republičkog.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru