Potpisan ugovor za izgradnju Žeželjevog mosta

 

zezeljev_most_024Novi Žeželjev most biće završen do kraja 2013. godine, a gradnja će početi čim počne građevinska sezona.

Kako kaže potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić, vrednost projekta će biti oko 45 miliona evra, što je dosta manje od 60 miliona, koliko je bilo planirano. Prema njegovim rečima, polovinu novca za gradnju mosta će, iz pretpristupnih fondova, obezbediti EU, a polovinu Pokrajina i grad Novi Sad.

"Inicijalna suma koju smo planirali da potrošimo na izgradnju ovog mosta je bila 60 miliona evra, međutim, konkurencija je uradila svoje, tako da je cena celokupne investicije pala na 45 miliona. Ostatak novca će najverovatnije biti utrošen na izgradnju pristupnih puteva, kako bi se ova saobraćajnica još više unapredila", kaže Đelić.

Najverovatnije u roku

Predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić, kaže da je procena da će most biti gotov za 32 meseca od potpisivanja ugovora gruba i da zavisi od vremenskih i drugih uslova, ali se nada da će novi most biti gotov u predviđenom roku.

"Naravno da atmosferski i drugi uslovi imaju veliku ulogu, ali mislim da i pored svega ovaj most može biti završen u planirano vreme, krajem 2013. godine", navodi Pajtić.

Kako za Radio 021 kaže šef delegacije Evropske unije u Srbiji, Vensan Dežer, Novi Sad je postao jedan od gradova sa kojima evropska zajednica najviše sarađuje.

"Potpisivanje ovog ugovora je još jedan dokaz da je Novi Sad postao grad od velikog značaja za Uniju i mesto gde se potpisuju vredni ugovori", naglašava Dežer.

Od ostataka starog mosta biće korišćeni samo temelji centralnog rečnog stuba koji su izdržali bombardovanje. Novi most dug 440, a širok 25 metara, sa dva železnička koloseka, dve trake za drumski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze biće, praktično, vizuelna replika starog koji je, po projektu Branka Žeželja, izgrađen 1961. godine. Za razliku od njega, međutim, u samoj konstrukciji neće preovlađivati beton, već čelik.

 

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru