izvor: http://www.dnevnik.rs/

 

Радови на Јодној бањи, који су почели 22. децембра прошле године, полако се приводе крају. Према речима инжињера грађевине задуженог за овај објекат Зорана Лукића, око 80 одсто радова је завршено.

 

(diskutujte na forumu)

{jcomments on}

 

- Пројектном документацијом је предвиђена рестаурација и санација дела комплекса Јодне бање и то сутеренски део где су просторије за терапије, приземље у ком се налази амбулантни део, канцеларијски простор и стационар, односно стари хотел “Парк” – каже Лукић. - Биле су предвиђене делимичне поправке појединих делова објекта, међутим, у току извођења радова констатовано је да су неопходни озбиљни захвати на санацији саме конструкције објекта, тако да је урађено пресецање влаге са израдом дренаже око објекта, рестаурација комплетне фасаде са израдом нове столарије, санација кровне конструкције са израдом лимарских радова од цинк-титанијум лима, адаптација сутеренског дела, а у току су радови на приземном делу.

Реновирање се одвија тако да функционисање објекта није угрожено. Док радници раде, пацијенти редовно користе услуге Јодне бање.

 

- Иако реновирање иде мало компликованије, јер је ипак у питању стара грађевина, веома смо задовољни како све напредује, а радови се обављају под строгом контролом Завод за заштиту споменика културе, како би зграда задржала свој првобитни облик – каже директорка Специјалне болнице за реуматске болести др Милијанка Лазаревић, специјалиста за физикалну медицину и рехабилитацију.

 

Прва фаза реконструкције, која обухвата сам објекат и сређивање предњег дела дворишта, треба да буде готова до 31. децембра како је и предвиђено, након чега је у плану санација базена и другог дела дворишта. Према речима директорке, задњи део дворишта је остављен за другу фазу, јер чим падну прве кише, цео тај део се поплави.

 

Комплекс Јодна бања саграђен је 1910. године, када је и стављен под заштиту државе као културно добро. Због локације, објекат је изложен утицају атмосферских и подземних вода, услед чега су се зидови напунили влагом, оштетили се под и грађевинска столарија. Циљ ове установе је да у јединствену целину интегрише савремено, високо-стручно лечење реуматизма са обележјима традиционалног бањског лечења.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru