izvor: http://www.rtv.rs/, foto: http://www.021.rs/

 

Споменик истакнутом српском писцу, филозофу, политичком и културном раднику Васи Стајићу (1878-1947) данас је свечано откривен у центру Новог Сада поводом Дана ослобођења тог града у Другом светском рату.

 

Дело новосадског академског вајара Слободана Бодулића, споменик висок око три метра постављен у парку испред зграда Скупштине и Владе Војводине, заједно су открили председник Скупштине града Александар Јовановић и Стајићев унук Растко Швалба (80), који је за ову прилику допутовао из Ријеке.

(diskutujte na forumu){jcomments on}

 

Напомињући да је Стајић обележио значајан део историје Новог Сада, и имао јасну визију Војводине, коју је видео „као аутономну, као регију која треба да буде модерна, савремена, европска", Јовановић је рекао да је Стајић због својих напредних идеја и деловања био прогањан од представника „многих режима Беча, Будимпеште и Београда“.

 

Био је често одбачен и неправедно потиснут, казао је Јовановић и нагласио да Нови Сад не сме да заборавља своје великане, подсетивши да по једна улица и основна школа у граду носе Стајићево име.

 

Историчар уметности у пензији Швалба, син Стајићеве једине кћерке Данице, говорио је о сећањима на свог деду код кога је долазио пре рата из Сушака на мору где су тада живели, у Сремске Карловце.

 

Однос са дедом био је помало суздржан јер он због своје болести био обзиран према деци, рекао је Швалба нагласивши да га се ипак сећа као човека који је био „духовит на посебан, тих и ненаметљив начин“.

 

Стајић је студирао права и филозофију Будимпешти, Паризу и Лајпцигу. Пропагирао је социјалистичке идеје због којих је често био прогањан и осуђиван, а у свом друштвеном и политичком ангажовању предводио је и Реформистички српски национални покрет младе интелигенције у тадашњој Аустроугарској.

 

Написао је више од 20 књига и око стотину научно-стручних расправа а најпознатија дела су му „Новосадске биографије" у шест томова и „Великокикиндски дистрикт“.

 

Стајић је био секретар и председник Матице Српске а после Другог светског рата изабран је за њеног доживотног председника.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru