izvor: http://www.021.rs/

 

Početak izgradnje novog Žeželjevog mosta, najavljen za proleće, pa za jesen ove godine, ponovo bi mogao da bude pomeren. Pripremni radovi su u toku, ali oni konkretni, u najboljem slučaju, mogli bi da počnu krajem oktobra, pred kraj građevinske sezone.

{jcomments on}

 

U Zavodu za izgradnju grada uputili su nas na Železnice Srbije, u kojima ni nakon višenedeljnih poziva nisu želeli da za Radio 021 objasne u kojoj su fazi pripreme za izgradnju mosta. Ipak, saznajemo da je Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu obezbedio dozvolu za izgradnju, da bi glavni projekat trebalo da bude završen do polovine septembra, te da će bar još mesec dana trebati za kontrolu i pripreme.

 

Novi most dug 440, širok 25 metara, sa dva železnička koloseka, dve trake za drumski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze, biće praktično vizuelna replika starog, koji je izgrađen 1961. godine. Za razliku od tog mosta, u samoj konstrukciji neće dominirati beton, već čelik. Radovi su povereni konzorcijumu koji čine "Horta Koslada" iz Španije, te "Azvi" i "Tadei" iz Italije, a trebalo bi da budu završeni za 32 meseca od početka izgradnje.

 

Vrednost projekta je 45,3 miliona evra, za 15 manje nego što je prvobitno bilo najavljivano. Gotovo polovinu novca, tačnije 26,2 miliona evra, obezbediće Evropska unija iz bespovratnog IPA fonda, a preostali deo će finansirati Vlada Vojvodine i Grad Novi Sad. Pokrajina i Grad platiće i demontažu postojećeg privremenog metalnog mosta.

 

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru