izvor: http://dnevnik.rs/

 

Ukoliko se zbog nečije nebrige potpuno obruši (već poprilično oštećeni) nasip na špicu Ribarskog ostrva, Dunav bi mogao napraviti priličan dar-mar u ovom delu priobalja a voda, kažu oni koji se o ove stvari razumeju, “debelo zaliti” i Štrand. Ne treba zaboraviti da je Ribarsko ostrvo u svim urbanističkim planovima Novog Sada, zacrtano kao „branjeni prostor vodoplavnog područja”. Propali nasip predstavlja problem, a i pravo je ruglo. Kako saznajemo, već nekoliko godina udruženja šalju dopise JP „Vode Vojvodine” s molbom da se sanira bedem Špica i prokopa peščani sprud između Ribarskog ostrva i Štranda. Plićak tu jednostavno ne dozvoljava prolaz većim plovilima.{jcomments on}

 

Pa ko koči da se problem reši? Gruntovni vlasnik Ribarca je Javno preduzeće „Vojvodina šume”, o obali bi trebalo da brinu „Vode Vojvodine”, dok je gradska uprava svoje ingerencije nad ovim izletištem iscrpla detaljnim urbanističkim planom iz 1970. godine, kada su svi objekti na ovom prostoru definisani UTU uslovima iz tog perioda. „Gradsko zelenilo”, pod čijom je ingerencijom i Štrand, ne može da učini ništa na alarmantna upozorenja koja stižu od predstavnika nekoliko ribolovačkih udruženja sa sedištem na Ribarskom ostrvu i vlasnika ugostiteljskih objekata smeštenih od Šodroša do Špica. Portparol u “Zelenilu” Ivan Nožinić kaže za naš list da bi oni vrlo rado prihvatili da održavaju Ribarac.
- Da bi se to desilo Grad mora da donese odluku. Mi smo tržišno i poslovno zainteresovani, a imamo i stručne ljude i mehanizaciju - ističe Nožinić.

 

I Nožinić kaže da je Špic veoma opasan, posebno kada opadne voda, jer ljudi s decom prelaze na drugu stranu a nisu svesni da je to plovni put i da ima dosta rupa. Zbog toga ovih dana na špicu Štranda dežuraju dva spasioca, a treći u čamcu patrolira.


A u JP „Vode Vojvodine” kažu da znaju da se ova kamena obloga obrušila, ali ističu da to nije u njihovoj nadležnosti.
- Ta kamena obloga ne spada u odbrambenu liniju od poplava što znači da to nije zona odbrane od poplava. Neko je to sagradio, a mi ne znamo ko i na čije „ime” je uknjiženo. Nije problem samo s Ribarcem, javljaju se i sugrađani koji imaju vikendice na Kamenjaru, ali ni tu nismo nadležni - kaže za naš list šefica službe za odnose s javnošću Vanja Barišić - Joković.


Članovi sportsko-ribolovačkog društva dovodili su svojevremeno i stručnjake koji su konstatovali da je bez ozbiljnih zahvata i ozbiljnih finansijskih izdataka nemoguće izvršiti sanaciju obale.


–Predlagali smo da sami skupimo pare i započnemo sanaciju. Čak i da se organizujemo, nemamo mehanizaciju, a da ne govorim o dozvolama- kažu sugrađani koji ovde provode svoje vreme i dodaju da bi voleli da neko iz Gradske uprave pomogne da se ovaj problem reši.

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru